Social media
Websites & apps
Handige websites en apps die je kunnen helpen om je digitale vaardigheden te verbeteren.
Beeld & geluid
Video bewerkings-apps
Hoe kun je clips maken met je mobile apparaat?
bekijk de websiteCybercrime
Gegevens beschermen
Bij het gebruik van (sociale) media speelt privacy een belangrijke rol. Wanneer iets online staat, heb je nauwelijks meer controle over die informatie. Dat kan jaren later nog nare gevolgen hebben.
bekijk de websiteGrensoverschrijdend gedrag online en wat te doen
Iets vervelends gebeurt op internet? Mail, bel of chat!
bekijk de websiteGrooming
Helpwanted.nl is een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Je kunt dit hier melden. Je vindt ook informatie over wat het is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen wanneer het je is overkomen.
bekijk de websiteHulp bij hacken
Er zijn niet alleen inbrekers actief op straat, ook op internet kunnen jouw gegevens gestolen worden. Deze internetinbrekers zijn mensen die toegang proberen te krijgen tot jouw computer en je persoonsgegevens.
bekijk de websitePhising herkennen
Phishing is een vorm van internetfraude. Gebruikers worden naar een website gelokt. Deze website is een kopie van de echte site. Daar wordt gevraagd om een inlognaam en wachtwoord. Zo komen criminelen achter je privégegevens en hebben ze toegang tot je bankrekening.
bekijk de websitePhising-quiz van de Consumentenbond
Test hoe goed je nepmails doorziet in onze phishingquiz. Herken jij welke van de 12 mails zijn verstuurd door oplichters om je geld of gegevens buit te maken?
bekijk de websiteSexting 1: https://houhetlekkervoorjezelf.nl
Stuur jij wel eens sexy berichten, foto's of filmpjes van jezelf? In je ondergoed of helemaal naakt? Let op & check onze website #Houhetlekkervoorjezelf!
bekijk de websiteSexting 2
Hier staat het overzicht (de 'leskast') van mentorlessen mediawijsheid, voor het voortgezet onderwijs, die beschikbaar zijn in het schooljaar 2015-2016. Gemaakt door Bureau Jeugd & Media. De meeste lessen zijn gratis te gebruiken.
bekijk de websiteCyberpesten
Cyberpesten 1: http://www.pesten.nl
Op Pesten.nl vind je algemene informatie over pesten en kun je pestgedrag melden, daarnaast veel aandacht voor pesten op school en pesten op de werkvloer.
bekijk de websiteCyberpesten 2: mediawijsheid
Online pesten, cyberpesten, digitaal pesten: het zijn allemaal termen die we gebruiken voor pestgedrag via sociale media.
bekijk de websiteWat doen na cyberpesten
Pesten via sociale media (ook wel cyberpesten genoemd) komt steeds vaker voor. Nu bijna iedereen een smartphone heeft, is het namelijk heel makkelijk om iemand te pesten.
bekijk de websiteMediawijsheid
Artikel over social media in de VG sector
Help mensen met verstandelijke beperking IT gebruiken
bekijk de websiteCijfers social media gebruik in 2018 vlgns Marketingfacts
De onderbuik riep het al langer, maar nu is het voor het eerst ook overtuigend aangetoond in de data: jongeren keren Facebook de rug toe. Het dagelijks gebruik van Facebook onder jongeren neemt sterk af, ten faveure van met name Instagram en Snapchat
bekijk de websiteCompetenties Model
De verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Mediawijzer.net heeft diverse experts geraadpleegd om vast te stellen welke competenties dit zijn.
bekijk de websiteDezelfde cijfers n.a.v. onderzoek door Newcom
Social Media zijn niet meer weg te denken uit het media landschap en staan volop in de belangstelling. Maar welke platformen worden op dit moment gebruikt? En met welke frequentie? Wat zijn de stijgers en dalers?
bekijk de websiteDé startpagina op het gebied van media en mediawijsheid
Heldere, overzichtelijke info voor iedereen die meer over mediawijsheid - thuis en op school - wil weten.
bekijk de websiteKansen en risico's van social media en internet voor LVB-ers
Voor mensen met een beperking biedt internet vele voordelen. De groep mensen met een verstandelijke beperking (LVB) is echter ook kwetsbaar.
bekijk de websiteNadelen van social media voor je cliënt in NRC
Ze gaan beroerder slapen. Kunnen zich minder goed concentreren. Ze presteren slechter op school. Bijna de helft (47 procent) van de jongeren zegt dat sociale media een negatieve invloed hebben op een of meerdere onderdelen van hun leven.
bekijk de websiteOefenen 1: Jij en sociale media
Sociale media zijn voor julie bepaald niet onbekend, jullie zijn dagelijks (groot)gebruiker. Maar het kan geen kwaad om eens stil te staan bij aspecten als veiligheid, privacy en je identiteit online.
bekijk de websiteOefenen 2: Klik & Tik. Samen op 't web
Je oefent met Klik & Tik. Samen op ’t web hoe je sociale media gebruikt. Je leert hoe Facebook, Skype en WhatsApp werken. En je maakt kennis met Instagram, LinkedIn en YouTube.
bekijk de websiteOpsomming van voor- en nadelen
Social media of sociale media is een verzamelbegrip voor internet-toepassingen (platformen) waar de gebruikers informatie met elkaar delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Veelal zonder tussenkomst van een professionele redactie.
bekijk de websitePraten over internet? 10 Tips voor begeleiders in de zorg - de TweetFabriek
Deze tien tips zijn geformuleerd door Mijn Kind Online. Sanne van der Hagen van Noxqs en Sonja Heijkamp van deTweetFabriek hebben ze herschreven, zodat ze geschikt zijn voor begeleiders werkzaam in de verstandelijk gehandicaptensector.
bekijk de websiteSlogan voor op poster
Breng je klant in beweging met de juiste woorden. Tijdens een opleiding wervend schrijven of laat Scriptorij copywriter jouw tekst schrijven
bekijk de websiteSocial media voor senioren
Met dit boek heb je snel de verschillende social media onder de knie, of je nu wilt twitteren of toch liever eerst WhatsApp uitprobeert.
bekijk de websiteSocialmedia-marketing (e-learning)
Deze training is voor iedereen die overweegt social media bedrijfsmatig in te gaan zetten. Of die al aanwezig is op social media, maar bij wie een duidelijke focus ontbreekt. Social media staan niet op zichzelf; zorg ervoor dat het gebruik ervan past binnen de traditionele marketingstrategie van je organisatie. Stel je doelen scherp, bepaal je doelgroep en bied meerwaarde!
bekijk de websiteVloggen met een beperking
Hoe kunnen organisaties en begeleiders omgaan met jongeren met een verstandelijke beperking die online actief zijn? Een aantal voorbeelden en tips.
bekijk de websiteVoordelen van social media voor je cliënt
Help mensen met verstandelijke beperking IT gebruiken.
bekijk de websiteWel of niet koppelen van social media accounts
Social media is voor elke ondernemer onmisbaar. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit ons online straatbeeld. Het koppelen van social media accounts wordt door veel ondernemers gedaan om efficiënt te adverteren. Toch is dat niet altijd even handig. Waarom niet?
bekijk de websiteWelzijn 3.0, social media in zorg
Social media in zorg en welzijn? De volgende, digitale transformatie van het sociaal domein? Wil jij de kansen kunnen benutten? Wil jij digivaardig zijn?
bekijk de websiteWerk en Privé 2
Test je mediawijsheid met betrekking tot het gebruik van social media op je werk.
bekijk de websiteWerk en privé 1
Ben jij in balans? De mix van werk en privé op sociale media
bekijk de websiteMediawijsheid
10 tips voor begeleiders:
Heldere, overzichtelijke info voor iedereen die meer over mediawijsheid - thuis en op school - wil weten.
bekijk de websitePlatformen
Facebook (e-learning)
mogelijkheden van Facebook benut? Dan is het tijd om je eens goed te verdiepen in alle dingen die je met Facebook kunt doen.
bekijk de websiteFacebook voor bedrijven (e-learning)
Weet je niet precies welke kant je op wilt met je bedrijfspagina? Wat voor berichten je moet posten? Hoe je in contact komt met je doelgroep? Of heb je überhaupt nog geen Facebookpagina en wordt het nu echt eens tijd om je online te profileren?
bekijk de websiteInstellingen aanpassen van social media platformen
Tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten. Bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet.
bekijk de websiteLinkedIn voor Professionals (e-learning)
Gooi het roer om en profileer jezelf online. De online training ’LinkedIn voor professionals’ verbetert jouw netwerkkwaliteiten op drie fronten: je maakt van LinkedIn je visitekaartje, je wordt een vakexpert en je hanteert de juiste LinkedIn-gewoontes.
bekijk de websiteBoek 'Je hebt wél iets te verbergen'
In 'Je hebt wél iets te verbergen' laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft.
bekijk de websiteVeiligheid
Quiz gegevens beschermen
Weet jij hoe je je gegevens beschermt tegen internetcriminelen? Doe de quiz en test je kennis én leer hoe je je internetveiligheid vergroot.
bekijk de websiteTips hoe jij zelf jouw informatie kunt beveiligen
Onafhankelijke webgids met tips, handleidingen en 1001 links naar de beste websites en software.
bekijk de websiteVerstandig omgaan met wachtwoorden
Een sterk wachtwoord is belangrijk om je persoonlijke en andere belangrijke gegevens te beschermen zodat anderen er niet bij kunnen. Zorg er daarom voor dat je wachtwoord 'sterk' is.
bekijk de websiteWachtwoord kan je controleren
123456, qwerty, football, iloveyou, deze staan in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden. Een ramp, want een hacker heeft ze binnen 3 seconden gekraakt! En daarmee toegang tot persoonlijke (bank)gegevens…
bekijk de websiteAndere leermiddelen binnen Social media
Filmpjes en vlogs
Wil je liever kijken en luisteren dan lezen? Bekijk dan onze selectie video’s.
ga verderWerkbladen
Met werkbladen kun je je digitale vaardigheden oefenen door opdrachten uit te voeren.
ga verderLeesvoer
Extra achtergrondinformatie voor als je eerst meer wilt lezen over dit thema.
ga verderComplete training
Al het lesmateriaal gebundeld op één plek.
ga verderSpelvormen
Spelenderwijs je digitale vaardigheden onder de knie krijgen.
ga verderZoeken in Social media
Typ hieronder je trefwoord in en dan kijken wij welke informatie daar het beste bij past.
Wat wil je leren?
Om jezelf te ontwikkelen is het fijn om te weten wat je einddoel is. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de mogelijke leerdoelen binnen het thema Social media.
bekijk de leerdoelenHoe digitaal vaardig ben jij?
Wil je weten hoe goed jouw digitale vaardigheden al zijn? Doe dan de zelftest zodat je leerdoelen kunt formuleren die nog digitaal vaardiger kunnen maken!