Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Waar moet ik op letten als ik iets koop bij een buitenlandse webwinkel?

Vertrouw ik het zelf?

Beoordeel voor jezelf of je de website waar je iets wilt kopen vertrouwt. Ken je het bedrijf? Bevat de website contactinformatie, ziet de pagina er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd? Ben je het eens met het verzend- en retourbeleid? Een professionele uitstraling zegt niet alles, maar kan wel een aanwijzing zijn dat het gaat om een professioneel bedrijf.

Vergelijk

Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl , www.kieskeurig.nl of www.beslist.nl de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen. Veel positieve beoordelingen is een indicatie dat de webwinkel veilig is.

Consuwijzer

Via de Online ShopScan van Consuwijzer kun je checken of een webwinkel OK is: www.consuwijzer.nl/thema/onlineshopcheck

Keurmerk?

Een waarborg of keurmerk kan erop duiden dat het om een erkende, veilige webwinkel gaat. Eén van de bekendste keurmerken in Nederland is het keurmerk Thuiswinkel.org. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op www.thuiswinkel.org . Andere keurmerken zijn het www.qshops.org/webshop/index en www.webwinkelkeur.nl/.

Controleer op de website van de uitgever van het keurmerk of deze het keurmerk ook daadwerkelijk aan die webwinkel heeft verstrekt. Controleer van een keurmerk ook wat de betekenis is, bijvoorbeeld door te kijken of het keurmerk voorkomt op de lijst van www.consuwijzer.nl/thema/wat-zijn-keurmerken.

Veilige internetverbinding?

Controleer of je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding. Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er in je browser https:// voor het webadres in plaats van http://. De letter ‘s’ staat voor ‘secure’ (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderaan in het browserscherm.

Lees de voorwaarden

Let op dat je alleen een vakje aanvinkt voor akkoord met de algemene voorwaarden, de privacyverklaring en het ontvangen van nieuwsbrieven als je deze daadwerkelijk gelezen en begrepen hebt.