Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Maak je prive computer schoon

Sta jij hier wel eens bij stil?

Tussen de 5 en 10% van alle computers is onderdeel van een botnet. Dat betekent dat computers besmet zijn met een virus en deelnemen aan schadelijke activiteiten zonder dat hun eigenaar dat weet. Daar kun je een eind aan maken. Trek vandaag nog een paar minuten uit om je computer te scannen op virussen en andere troep. Dan weet je dat jouw computer schoon is. Dat geeft een veilig gevoel.

Scan nu je computer op virussen en andere troep

Geen betaalde virusscanner op je computer? Gebruik dan een gratis online scanner om je computer te scannen op schadelijke software. Hieronder staan er twee. Dit zijn ook de scanners die Nederlandse internetproviders gebruiken in hun veiligheidspakketten voor hun klanten!

Of scan met de betaalde virusscanner op je computer

Zorg er wel voor dat de laatste versie op je computer staat. Zodat ook de nieuwste dreigingen worden herkend. Ten slotte geven je nog enkele praktische tips met een stap-voor-stap uitleg:

TIP 1: Heb je de smaak te pakken?

Update dan direct je besturingssysteem en liefst ook je internetbrowser en je hulpprogramma’s (zoals Adobe en Apple Quicktime). En als je dan toch goed bezig bent, maak dan meteen weer even een (nieuwe) back-up.

TIP 2: Vergeet je mobiel en je tablet niet!

Heb je de laatste updates al gedraaid? Back-up gemaakt? Ook voor je mobiel is er beveiligingssoftware te vinden in de app-store.

TIP 3: Wacht niet tot volgend jaar!

Met de volgende grote schoonmaak van je computer, maar doe dit regelmatig. Vooral die back-up is erg belangrijk!

TIP 4: Test je kennis, doe de quiz!

Bekijk het filmpje over botnets.