Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitaal-vaardig.nl omarmd door ministerie VWS

Digitaal vaardig omarmt door Ministerie VWS

Kees Erends, lid van de raad van bestuur van ’s Heeren Loo, droeg op 21 januari de kennissite digitaal-vaardig.nl over aan alle zorg- en onderwijsorganisaties van Nederland. Dit gebeurde op het openingscongres van ICT&Health in de e-healthweek. Het platform met leermiddelen om digitaal vaardig te worden voor de medewerkers van ’s Heeren Loo wordt doorontwikkeld naar een landelijke kennissite waar alle zorgprofessionals aan de slag kunnen met het verbeteren van hun digitale vaardigheden.

In de vorm van een puzzel werd de kennissite op het openingscongres van ICT&Health overgedragen. Het puzzelstuk staat symbool voor de samenwerking die de zorg- en onderwijsinstellingen aangaan om de website van ’s Heeren Loo landelijk te implementeren. Iedere organisatie krijgt zijn eigen onderdeel op de nieuwe website digivaardigindezorg.nl.

Opgeluchte medewerkers

In 2018 werd de voorloper van deze site, digitaal-vaardig.nl, door ’s Heeren Loo gelanceerd. Sindsdien zijn er grote stappen gezet in het verbeteren van digitale vaardigheden. Digicoach Wendy van Zwolgen:  “Medewerkers zijn opgelucht dat er eindelijk aandacht is voor dit onderwerp. Gebrek aan vaardigheden levert nu veel stress en onzekerheid op. De kennissite helpt hen om stappen vooruit te zetten.”

Nieuwe url

De gehandicapten- en ouderenzorg kan vanaf april aan de slag op digivaardigindezorg.nl. In de toekomst bevat de kennissite ook voor andere zorgsectoren (bijv. jeugd, welzijn, GGZ, ziekenhuizen) sectorspecifieke ondersteuning. Daarnaast kunnen zorgorganisaties hun eigen versie van de website inrichten met precies die leermiddelen die passen bij de behoeftes van hun medewerkers.

Voor ’s Heeren Loo medewerkers is de website, die nu nog bereikbaar is op digitaal-vaardig.nl, alvast verbeterd. De belangrijkste aanpassing is de ingekorte versie van de zelftest. Per onderdeel kun je jezelf testen. De uitslag wordt per e-mail verstuurd en is voorzien van een advies. Het is ook mogelijk om over de uitslag in gesprek te gaan met je manager of een digicoach.

Ambitie

De ambitie is dat deze site zowel voor het zorgonderwijs (docenten en studenten) als voor de zorginstellingen (zorgmedewerkers en instellingen) de plek bij uitstek is voor het verwerven van digitale vaardigheden.